Kredittkort er blitt et foretrukket betalingsmiddel for mange. Spesielt gjelder det handel på nett eller for reiser i utlandet. Det kan være både fordeler og ulemper med kortbruken, og det er viktig å sette seg inn i hvordan man bruker kortet på en fornuftig måte. Vurderer du å skaffe deg et kredittkort eller har et kort allerede, men vil ha mer informasjon? Vi har samlet en del av det folk flest lurer på når det gjelder kortene.

Hva er fordelen med et kredittkort?

Har du et kort trenger du ikke tenke på om du har penger nok til å betale uforutsette ting som dukker opp, eller om du må ut med en stor sum før lønnen er kommet inn. Det kan for eksempel være at vaskemaskinen ryker eller bilen trenger en reparasjon. Samtidig er det fordelaktig å betale på nett og i utlandet med kortet. Det minimerer sjansen for å bli svindlet, på grunn av forsinkelsen som ligger i betalingen av brukt kreditt. Det er også mulig å oppnå en del fordeler med kort. En kan oppnå bonuspoeng, gode rabatter, cashbacks og gratis reise – og avbestillingsforsikring. Hvilke fordeler man får er avhengig av hvilket kredittkort man har. Her er eksempelvis noen fordeler med Re:member sitt kredittkort

Hva er Cashback?

En god del kredittkort gir det de kaller Cashback. Dette fungerer slik at du får en viss prosent Cashback for hvert gang du betaler med kortet. Beløpet trekkes ikke fra som en rabatt ved betaling. Cashback samles opp og kan senere brukes til å få rabatter på en del kjøp, eller man kan få kontanter tilbakeført.

Hvem kan få kredittkort?

I utgangspunktet kan alle som er fylt 18 år søke om å få et kort. Når det er sagt, de forskjellige bankene og kredittkortutstederne setter aldersgrensen selv ut fra de finner forsvarlig. I tillegg til alder er det krav om hvor lenge man har bodd i Norge, og at man har en viss fast inntekt. Disse kravene varierer fra bank til bank. Inntektskravet kan for eksempel variere fra at du har inntekt, og til at du tjener minst kr 250 000 pr år. Variasjonene er normalt ikke så store, og du vil garantert finne gode kredittkort hvor du lett fyller kravene. Det eneste kravet som er felles for alle er at du vil ikke få innvilget søknaden om du har en aktiv betalingsanmerkning (pågående inkassosak).

Er det enkelt å søke om et kredittkort?

Å søke om kortet er enkelt. Du vil finne alle utstedere og banker på nett. Se her for en oversikt over forskjellige tilbydere: billigste kredittkortene. Når du har funnet kortet du vil ha går du til søknadskjemaet (trykk på søk nå). I skjemaet fyller du inn de opplysningene du bli bedt om. Disse er blant annet inntekt, navn og adresse. Søknaden signeres som oftest med Bank ID. Dette er en trygghet både for deg og de du søker kortet hos. Når banken mottar søknaden din vurderer de den og svaret kommer ofte innen få virkedager. Har du fått innvilget søknaden kommer kredittkortet i posten.

Hvorfor er det smart å betale med kredittkort på nett og i utlandet?

Skal du handle på nett er kredittkort det sikreste du bruker som betalingsmiddel. Når du har betalt en vare vil ikke pengene trekkes direkte fra kontoen din. Viser det seg at du er blitt utsatt for en svindel, eller at varen ikke kommer, har du mulighet til å stoppe betalingen. Det samme gjelder for kjøp i utlandet. Ta vare på kvitteringer og gå gjennom bruken av kortet når du kommer hjem. Har banken utført en betaling du har stoppet er banken erstatningsansvarlig overfor deg.

Hvor mye penger er tilgjengelig på et kredittkort?

Det vil variere fra kort til kort hvilken kredittgrense man får. Mange averterer med kredittgrenser opp til kr 100 000, men denne er ikke garantert. Når du søker vil kredittkortutsteder vurdere privatøkonomien din. Utfra hva de finner forsvarlig settes en kredittgrense. Det vil si at du kan få mindre enn hva som er maksimalgrensen. Over tid kan du søke om å få øket denne. Normalt er ikke det problematisk om økonomien din har bedret seg, eller at banken ser at du er en god betaler og bruker kredittkort fornuftig.

Er det gebyrer på kort?

Kredittkort kan ha forskjellige gebyrer. Det kan være fakturagebyr, årsavgift, gebyrer for uttak av kontanter, overtrekksgebyrer, gebyr for overføring av penger fra kort til konto, gebyr for betaling av regninger eller annet. Hvilke gebyrer de forskjellige kortene har vil variere. Sørg for å kjenne til alle disse kostnadene før du søker om et kort. Det eksisterer også gebyrfrie kredittkort, men det er ikke mange av disse. www.gebyrfrittkredittkort.com har laget en oversikt over noen av dem. Santander har også et gebyrfritt kredittkort.

Hvor mye koster det å ha et kredittkort?

Kostnadene ved å bruke et kort er ulike utfra hvilket kort du har. I tillegg til eventuelle gebyrer kan det komme rentekostnader. Det er avhengig av hvordan du velger å betale tilbake benyttet kreditt. Alle kort har en rentefri periode. Denne kan være mellom 40 – 50 dager. Når du mottar fakturaen kan du selv velge hvor mye du betaler utover minimumsbeløpet (beløpet som er på fakturaen fra banken). Betaler du inn all kreditten du har brukt tilkommer det ingen renteutgifter. Betaler du inn kun en del av kreditten du har brukt vil renten begynne å løpe. Over tid vil det bli kostbart. Derfor er det fornuftig å aldri bruke mer kreditt enn hva man vet man kan betale ved forfall eller over kort tid.

Er det forskjell på nominell og effektiv rente?

Når man sjekker forskjellige kredittkort vil du se at det oppgis både en nominell rente og en effektiv rente for benyttet kreditt. Disse to formene for renter er forskjellige. Den nominelle viser hvor mange prosent som beregnes som kostnad du må betale tilbake for lånet eller kreditten. Det er ikke noe krav om at nominell rente skal vise årsrente, og dermed kan banker bruke for eksempel månedsrenter i denne typen eksempler. Den effektive renten skal derimot inkludere alle kostnader ved en benyttet kreditt. Det vil si nominell rente pluss alle gebyrer og eventuelt andre naturlige kostnader. Her skal ikke eventuelle purregebyrer legges til, da du ikke pådrar deg slike kostnader så lenge du foretar tilbakebetalingen slik avtalt. Det er altså den effektive renten som forteller deg om det reelle kostnadene ved kreditten (eller et lån)..

Hva skjer om jeg ikke betaler?

Kommer man i en situasjon hvor man ikke betaler på benyttet kreditt vil banken først sende deg en purring. Blir ikke denne purringen betalt går banken videre med saken. Da sendes den til et inkassobyrå, som får i oppgave å inndrive gjelden. Når du får kravet vil det være en god del ekstra kostnader lagt til, blant annet inkassogebyr. Klarer du da å innfri gjelden får det ingen følger for deg videre. Blir kravet ikke innfridd vil det i løpet av 30 dager ha gått til inkasso. Derfor er det smart å ta kontakt med banken så raskt som mulig om man får betalingsproblemer. Bankene er ofte villige til å være behjelpelig med betalingsløsninger.

Kilder:
www.Kredittkortnorge.net/